09 nov 2020

Aan het volwassen leven beginnen? Zeker, maar wel met een gezondheidsverzekering als vangnet!

Daar ga je dan. Je zet je eerste stappen in het professionele leven. Je bent afgestudeerd, je stage zit er op, je krijgt je eerste job, misschien start je zelfs je eigen start-up? Kortom: je begint aan een nieuw hoofdstuk in je leven. Dit is duidelijk het moment om je voor te bereiden op je toekomst: gedaan met de zorgeloosheid, het is tijd om vooruit te denken.  

Waarom moet je een aanvullende gezondheidsverzekering afsluiten? Als je jong bent, dan ben je daar niet mee bezig. Het antwoord is nochtans vrij eenvoudig: omdat vroeg of laat iedereen er één nodig heeft. Wees voorbereid en begin met een gerust hart aan het leven, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

Beter voorkomen dan genezen

Je kent het gezegde wel. Je gaat tenslotte carrière maken, misschien zelfs kinderen krijgen. En onze gezondheid mag dan wel ons hoogste goed zijn, er hangt toch een prijskaartje aan vast. Een gezondheidsverzekering afsluiten, dat is kiezen voor gemoedsrust en financiële kopzorgen vermijden.  

Je zal het wel zien als het zover is? Dat is geen goed idee, zeker niet als je weet dat er bij een hospitalisatieverzekering vaak een wachttijd is. Dat betekent dat, als je ineens gezondheidsproblemen hebt, het te laat is om gedekt te zijn voor je medische zorgen en kosten.

 

De gezondheidsverzekering: een must, ook als je jong bent

Voor 61% van de jongeren[1] is het afsluiten van een gezondheidsverzekering geen prioriteit. En toch is het geen overbodige luxe. Integendeel, het is zelfs een ‘must’.  

De hospitalisatieverzekering is een perfect voorbeeld. Gehospitaliseerd worden betekent niet noodzakelijk een operatie ondergaan. Dat is zelfs eerder een uitzondering. We belanden vaker in het ziekenhuis als gevolg van een onverwachte ziekte of een ongeval.

Nog een cijfer? 34% van de jonge millennials[2] verwacht dat iemand anders in hun plaats aan gezondheidsverzekeringen denkt.

We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die zich moet laten behandelen voor bijvoorbeeld een chronische ziekte. Ouderen, maar ook jongeren. Iemand die aan diabetes of de ziekte van Crohn lijdt, moet soms meerdere keren in zijn leven gehospitaliseerd worden.

Naast een hospitalisatieverzekering maken ook een tandverzekering en een verzekering ambulante kosten deel uit van een goede dekking van je gezondheidszorgen. Een verzekering ambulante kosten dekt de behandelingen waarvoor geen hospitalisatie vereist is, maar die toch een belangrijke impact op je budget kunnen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld op gelijk welke leeftijd kinesitherapie nodig hebben. Dankzij de verzekering ambulante kosten kun je ook een terugbetaling bekomen voor je contactlenzen of brilglazen.

Je kan onmogelijk weten wat je nodig zal hebben tijdens je leven. Beter voorkomen dan genezen dus: zo vroeg mogelijk een gezondheidsverzekering afsluiten en niet vertrouwen op het toeval of het geluk.

De gezondheidsverzekering, een taboeonderwerp onder jongeren?

Heb je het met je ouders niet vaak over gezondheidsverzekeringen gehad? Het zal je verrassen, maar binnen het gezin wordt er vaak makkelijker over seks en drugs gesproken. Dat is het resultaat van onze laatste barometer onder millennials. Vreemd, want gezondheid is nochtans de belangrijkste factor voor gemoedsrust bij 99% van de ouders en 94% van de jongeren.

Een gezondheidsverzekering voor jonge ondernemers en zelfstandigen

Begin je met een vrij beroep? Ben je zelfstandige? Wil je je eigen start-up beginnen? Als je geen werknemer bent, heb je per definitie geen recht op de klassieke extralegale voordelen zoals een collectieve hospitalisatieverzekering aangeboden door de werkgever.

Maar als jonge zelfstandige kun je jezelf wel voordelen toekennen zoals een aanvullende gezondheidsverzekering: een hospitalisatie- of tandverzekering, bijvoorbeeld.

Je bent jong en je zoekt de meest geschikte gezondheidsverzekering? Laat je dan bijstaan door DKV of door een verzekeringstussenpersoon in je buurt.

 


[1] Bron: DKV-barometer 2019

[2] Bron: DKV-barometer 2019